De ce nu se spală românii când au zile libere?

Locuiesc de 6 ani într-un bloc dintr-o zonă relativ centrală a mândrei noastre Capitale. Pă Brăilița Ibiza, pour les connaisseurs. Blocul ăsta are niște reguli scrise, cum ar fi perioada de transmitere a indexului oferit de apometre, zilele și orele la care se poate plăti întreținerea sau când e OK să o suni pe doamna cu cartele de interfon că ție ți s-a demagnetizat a suta oară căcatul ăla de bănuț care îți oferă acces în vastele tale apartamente. Cel mai interesant, însă, este faptul că există și niște reguli nescrise, precum cea că e OK să lași ca ultimul nesimțit gunoiul în balconul ghenei, dacă tubul este înfundat, că e OK să îți lași cei 4 copii să se joace pe palier, indiferent de oră sau că după ora 12 noaptea trebuie să lași apa caldă să curgă vreo 20 de minute ca să poți să îți faci un duș cu apă călâie. Superb, ce să vă mai și spun!

Problema mea este că de când am tot avut zilele astea libere oferite de fie ca lumina, fie ca sfânta sărbătoare și de ziua muncii, când pornesc apa caldă de la duș este constant călâie. Ceea ce înseamnă că din 140 și ceva de apartamente, cât găzduiește blocul meu, maxim 10 utilizează sau au utilizat în trecutul apropiat apa caldă. Eu înțeleg perfect lâncezitul pe canapea, cu The good wife pe fundal în timp ce butonez telefonul. Înțeleg perfect schimbarea din pijama în haine de casă și înapoi. Înțeleg perfect odihna de la prânz după o masă plină de carbohidrați. Astea sunt răzgâieli pe care e mișto să ni le permitem din când în când. Dar după toate aceste râzgâieli, de ce să nu facem și un duș? De ce să nu ne punem în pat mirosind frumos și curăței? De ce să avem apă călâie la duș?

Propunerea mea pentru vecinii mei sau pentru cititorii mei care aleg să nu se spele atunci când nu trebuie să iasă din casă este să lase măcar un pic, 5-10 minute pe zi, să curgă apa caldă la duș. Sau la chiuveta din baie, nu sunt pretențioasă. Nici nu trebuie să se spele, doar să dea un pic drumul la duș, altfel încât să nu consum eu kilometri cubi de apă doar ca să pot să mă spăl. Facem cumva, rogu-vă din suflețel?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s