Cine vă dă diplome vouă, Doamne?

Pentru că era aparatului dentar s-a încheiat a început era gutierelor de contenție, adică a unui mulaj din plastic în forma dinților mei, pe care trebuie să îl port zi și noapte, cu excepția momentelor în care mă spăl pe dinți sau mănânc. Recunosc, vorbesc exact ca spălătoresele alea care pleacă 2 luni din țară și când se întorc se dau poliglote și uită subit româna, dar măcar gândul că peste 1 lună le voi purta doar noaptea, îmi ține de cald și mă face să accept faptul că e foarte greu să mă iei în serios când vorbesc.

Pentru că în prima zi în care mi le-am pus am căutat, de curiozitate, pe google ce spune lume despre gutierele de contenție, am dat peste articolul ăsta care, pe lângă faptul că mi s-a părut de un cretinism incredibil, m-a și speriat pentru că e semnat de un doctor.

Cu voia dumneavoastră, mai jos sunt observațiile mele asupra acestui articol, pe care vă rog să le luați mult mai în serios decât ați putea îndrăzni să luați articolul în sine, pentru că aparent, ca pacient știu mult mai multe decât acest doctor. Nu mă laud, doar că ar fi foarte greu să scoți un articol mai prost decât ăsta. Poate dacă încercați pe blogul lui Mihai Trăistariu, care se cheamă MIHAI Blog and Events. Fix așa scris. Așadar, iată!

EI: Din ce in ce mai multa lume isi doreste dintii albi, drepti, deci un zambet cu care sa se mandreasca, un zambet care, de altfel, exprima si sanatatea dentara.
EU: De ce căcat nu folosiți diacritice? De ce? De ce, de ce?

EI: Daca unii dinte noi sunt norocosi in ceea ce priveste asezarea dintilor in cavitatea bucala, precum si armonia oaselor maxilare ca suport al acestora, iar muscatura este una corecta din punct de vedere ortodontontic, sa vorbim despre cei ce au fost ocoliti de binevointa naturii si care de multe ori isi acopera zambetul pentru a nu revela anumite imperfectiuni, date de o asezare necorespunzatoare a dintilor prin spatiere sau inghesuire, sau de neconcordanta dintre maxilar si mandibula,din cauza cresterii insufuciente ori a formei acestora.
EU: Armonia oaselor maxilare. Dă-mă decât dracu’. Ten exprimare, domn’ doctor!
Nu există cuvântul „binevoință”. Niciodată sub nici o formă. Și mai termină cu metaforele astea că dacă mai aveam bracketzi, jur că mi-i smulgeam de pe dinți de nervi.
O așezare necorespunzătoare a dinților prin spațiere sau înghesuire sau o extorsiune al unui degajament al unei construcții într-o… apă.

EI: Sa incepem cu baza. Ce este aparatul dentar?
EU: Să începem, da. Dar nu mai începusem o dată cu paragraful de mai sus? M-ați pierdut.

EI: Toti stim “filmele cu tocilari” care zambesc metalic avand aplicate pe dinti niste dispozitive ce sunt unite de o sarma ce trece orizontal prin mijlocul acestora, dar nu toti stim ca in momentul in care tratamentul este finalizat dintii vor fi perfect aliniati.
EU: Sigur că da! Cu toții știm și filmele porno, dar asta nu înseamnă că asta e modul cel mai bun de a afla cum se fac copiii. Nu?

EI: Deci, aparatul dentar este format din niste bracketi, amplasati pe suprafata vestibulara, ce pot fi de metal (mai putin estetici, dar acestia alcatuiesc cea mai rapida modalitate de indreptare, datorita frecarii mai mici intre componentele aparatului), sau de ceramica (foarte estetici, de culoarea dintilor).
EU: Ce-mi plac propozițiile care încep cu „deci”. Mai multe propoziții așa, mai multe șanse de cretinizare totală. Cei de ceramică nu sunt de culoarea dinților. Pe bune! Dar da, recomand 5/5.

EI: Prin mijlocul acestor bracketi trece un arc metalic fixat prin intermediul unor ligaturi. In ultima perioada au aparut si aparate dentare amplasate pe suprafata palatinala si linguala a dintilor pentru a ascunde practic purtarea aparatului, aceasta tehnica fiind mai scumpa datorita complexitatii si a materialelor implicate si cu rezultate mai putin rapide, fiind adresata mai ales adultilor cu o viata sociala si profesionala intensa.
EU: „Fiind adresată mai ales adulților cu o viață socială și profesională intensă.” Deci dacă ești sociopat sau n-ai foarte mulți prieteni și șomer sau mort de foame, atunci poți să îți pui și aparat dentar care se vede, sărăkie ce ești!

EI: Stim ca aparatele dentare functioneaza cel mai bine in copilarie datorita cresterii oaselor maxilare si, totodata, sunt si cel mai bine tolerate in aceasta perioada, dar modalitatea de functionare a deplasarii dintilor pe arcada prin resorbtie si apozitie osoasa, il face la fel de eficient si in periodata adulta.
EU: Nu, nu știm. Treaba ta ca doctor este să ne informezi, printre altele. Mă bucur că resorbția și apoziția osoasă se face și în periodata adultă. Și dacă nu în periodată, atunci măcar în periozi sau perionoapte.

EI: Intr-adevar, ca adulti trebuie sa stim ca in momentul montarii aparatului dentar se schimba rutina igienizarii, regula celor doua periaje obligatorii de dimineata si seara, si cea a clatirii cu apa de gura, intervenind si periajul dupa fiecare masa, cu periute normale dar si mijloace suplimentare de igienizare, cum ar fi periajul cu periutele interdentare si folosirea dusului bucal.
EU: Propoziția asta are un gerunziu care nu are ce căuta acolo. Și îndemnul către niște periaje suplimentare, care tot nu au ce căuta acolo. Repetați după mine, domn’ doctor: nu e bine să te speli pe dinți de mai mult de 2 ori pe zi. Vreți să zic mai rar sau puteți să înțelegeți din prima?

EI: De cele mai multe ori, un medic ortodont bine pregatit, inainte de a incepe montarea aparatului, se documenteaza asupra cazului. Exista o programare in care se face un plan de tratament si in care vi se vor lua niste amprente ale maxilarului si mandibulei, pentru crearea unor modele de studiu, precum si montarea lor in articulator, pentru studierea muscaturii actuale si proiectarea viitoarei muscaturi.
EU: Și un medic ortodont total nepregătit, la fel ca dumneavoastră cum acționează? Întreb pentru un prieten.

EI: Va trebui sa faceti si un set de fotografii si radiografii, ce releva pozitia maxilarului fata de baza craniului, dimensiunea mandibulei in comparatie cu osul antagonist, pozitionarea dintilor si a radaciilor in os, etc.
EU: Aici am crăpat un pic de plictiseală, dar îmi revin repede.

EI: Trebuie sa stim ca uneori se recomanda extractia anumitor dinti (de cele mai multe ori a molarilor de minte si, cateodata, si a unor promolari) pentru a ajunge la o asezare perfecta a dintilor si o ocluzie corecta.
EU: Scoatem, domn’ doctor toți promolarii. Putem să scoatem și contramolarii dacă tot suntem aici? Ca să nu risipim anestezic.

EI: Si daca pana la urma ati hotarat sa montati un aparat dentar si ati trecut si peste perioada de acomodare si usor, usor ati ajuns la finalul tratamentului, iar rezultatele va satisfac, deja zambiti cu incredere.
EU: Daaaaa… pentru că înainte de și în timpul purtării aparatului zâmbeam pe ascuns, atunci când nu mă vedea nimeni. Și e foarte bine că le spuneți asta potențialilor pacienți. Sigur vor vrea să își îndrepte dinții după ce citesc acest articol.

EI: In acest moment, medicul ortodont va va povesti despre indepartarea aparatului, finisarea smaltului dupa indepartarea bracketilor, eventuala remodelarea a dintilor si posibilitatea montarii unor fatete dentare pentru un aspect estetic maxim, si mai ales despre contentie.
EU: Să nu povestească prea mult și nici cu prea multă dicție pentru că există riscul să adormiți.

EI: Ce este “contentia”? Dupa pozitionarea corecta a dintilor pe arcada si dupa indepartarea aparatului, radacinile nu sunt complet fixate in os si veti avea nevoie de o perioada de purtare a unui aparat individualizat de contentie, ce pastreaza rezultatul aparatului ortodontic si impiedica aparitia recidivelor, adica revenirea in pozitia lor initiala. In functie de ce recomanda medicul ortodont aceasta poate fi un arc (metal sau fibra de sticla) cimentat cu ajutorul unei rasini compozite pe suprafata palatinala si linguala a dintilor, sau niste gutiere de contentie (mulaje ale dintilor) ce sunt purtate noaptea timp de 6 luni – 1 an.
EU: Bine că explicați ce înseamnă „recidivă”, dar toți termenii ăia tehnici din paragrafele de mai sus nici să nu vă gândiți să îi explicați sau detaliați. Sub nici o formă. Lăsați-ne să trăim în umbră și să avem impresia că dacă folosiți cuvinte pompoase sunteți incredibil de deștept.

EI: Decizia este 100% a medicului ortodont, in functie de complexitatea cazului si de indicatiile planului de tratament.
EU: Asta e concluzia? După ce m-ați plimbat prin mama textelor plictisitoare și, pe alocuri, jignitoare, terminați așa?

EI: Dr. Stefan Arion
EU: Doctor în ce, nu vă supărați?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s