Limba noastră-i o comoară, dar ce dracu’ aveți cu limba engleză?

Aș vrea să încep prin a anunța că mă bucur foarte tare că am creat categoria „vivat Duamna!” pe acest blog acum jumătate de an. Ce mă bucură și mai tare este că din ce în ce mai multe duamne, în ziua lor bună, au voie să iasă din spital de la Bălăceanca și ele în loc să se destindă la un spa, se duc pe la diverse emisiuni și conferințe ca să se exprime și ca să cuvânte. Dacă săptămâna trecută vorbeam de calu’ lu’ Olivia Steer, astăzi vom vorbi de madama proastă de pică Maria Grapini care a cuvântat la o conferință de la Strasbourg. În caz că nu știți despre ce e vorba, let Maria play below ( ca să vă dau un flavor despre cum o să fie ce urmează să auziți).

Sou, mai diăr leidi Maria Grapini,
Fărst of ol ași vrea să tel iu (tel adică să spun, nu telul cu care faci matale maioneza), că ai em veri, bat veri veri proud of iu end ior ingliș schils. Ai băliv cu siguranță că iu ar uan of ă caind și că auăr cantri hez tu bi veri mândră tu hev iu az ă sitizăn.
Ai olso (nu, duamnă, nu Oslo, ăla e oraș, adică taun sau siti. Olso adicătelea de asemenea) băliv că iu dizărv tot ce e mai bun pe uorld, parscă (zis is in frenci, bat ai trast iu andărsten frenci tu, sins iu ar ă poliglout) iu reprizent veri gud ol ză draivărz end zi antrepenorz in ză uărld end andărsten zer safăring end zer craing.
Ai sinc zet draivărz e buni end camioane gud și ele. Ai uant tu sfătuiesc iu tu continui ză seim cariăr, bicoz iu ar ă perfect vorbitor end zer is absolutli nici o altă cariăr pes for matale. Pliz primește ol ză best de la iours truli end chip ap ză gud uorc.

Ceea ce nu înțeleg e de ce căcat vrei să te prefaci că știi să vorbești o limbă când habar nu ai trei cuvinte legate din ea. De aia se oferă căscuțe la congrese de genul ăsta. E un nene sau o tanti acolo care îți traduce la ureche, în limba ta maternă, ce zice prostea ăla din fața ta. De ce ții neapărat să pari deșteaptă când ești înfiorător de proastă? De ce să nu înțelegi că e mult mai nasol să fii penibil decât să fii prost? De ce să vrei să îți depăsești condiția doar prin noroc și fără nici un fel de investiție în direcția asta? De ce să nu îi lași pe alții mai pricepuți să facă niște treburi, tu să înveți de la ei și apoi să încerci și tu.

Am foarte multe întrebări, știu, iar, matale, madam Grapini, nu o să îmi răspunzi niciodată la ele, știu. Dar asta doar pentru că nu le-am formulat in ă părfect ingliș.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s