Forumuri și alte alea

Ideea de a scrie articolul ăsta a pornit de la faptul că azi am avut o revelație și mi-am dat seama că habar nu am să spăl geamuri. O să vedeți care e legătura, dar până atunci, am o mărturisire de făcut, anume că sunt ipohondră. Și când zic „ipohondră” nu mă refer la faptul că, dacă strănut, mă gândesc că poate am gripă, nu doar o simplă răceală. Nu. Mă refer la faptul că orice durere pe care o simt pentru mine înseamnă cea mai gravă și cruntă boală și că orice coș care nu se vindecă în maxim 3 zile înseamnă vitiligo sau orice boală care îți lasă escare pe piele.

Nu știu de unde am dobândit acest comportament total imbecil și irațional. Ideea este, în  mare, că cea mai mică neregulă pe care o simt mă îngrijorează apocaliptic și ajung să fac ce face orice om normal și sănătos la cap și cu o inteligență peste medie: mă diagnostichez cu google-ul. Și uite așa aflu cum pot muri în 427 de feluri dacă m-am zgâriat când mă spălam pe dinți sau cum am toate bolile incurabile dacă mă doare degetul mic de la mâna stângă. Și pentru că deja am devenit expertă,  nu îmi mai ajunge un singur site. Nu, nu, nu. Un singur site e pentru începători, pentru neinițiați. Ajung să urmăresc toate forumurile pe care este dezbătută problema care mă interesează la momentul respectiv și pe care găsesc cele mai atroce povești și întâmplări.

Analizând în detaliu acest comportament patologic și total inutil dezvoltării mele ca om am descoperit trei probleme care ar trebui să îl distrugă și desființeze. De fapt, am găsit mai multe, însă astea mi se par cele mai evidente:

  1. Problemele pe care le am eu sunt tratate de doctori foarte buni, cel puțin din punctul meu de vedere, ca pacient. Într-adevăr, nu pe toți i-am nimerit din prima încercare (de fapt, cred că pe nici unul din ei nu i-am nimerit din prima încercare). Ce-i drept, refuz cu desăvârșire să mă tratez sau operez la vreunul din spitalele de stat. Nu pentru că sunt snoabă, ci pentru că ipohondria mea se teme de infecțiile pe care aș putea să le iau de la Floreasca și bunul meu simț se teme de asistentele șpăgare, care au ajuns așa (și) din cauză că sunt plătite cu 2 lei jumate pentru 12 ore de muncă. Dar asta e o altă discuție, aceeași cu bicicliștii și ambulanțele care vor merge pe șinele de tramvai. Pentru că așa e duamna Firea, nu poate mai mult. Doctorii mei foarte buni îmi știu cazul și problemele, așadar ei sunt cei mai în măsură să îmi prescrie un tratament sau să decidă că sunt bine și că pot să mă duc liniștită acasă, așadar toate tâmpeniile pe care le citesc pe forumuri nu fac decât să mă consume pentru că stau să mă gândesc de ce eu am un anumit tratament, dar crazy_angel_76 are  altfel de tratament.
  2. Există pe planeta asta doi oameni foarte dragi mie care au ales să urmeze drumul medicinii. Unul din ei e stomatolog și v-am mai povestit de el, iar celălalt este chirurg pediatric în Marea Britanie. Amândoi m-ar ucide cu bestialitate dacă ar auzi că îmi caut pe google simptomele sau îmi verific tratamentele pe forumuri. Și pentru că am o oarecare impresie că amândoi îmi citesc articolele, vă rog să aveți milă de o biată nebună și să nu o ucideți, că uneori știe și să fie simpatică.
  3. Oamenii care scriu pe forumurile astea sunt semi-cretini și mi-e foarte ușor să observ asta. Adică, rațional, înțeleg faptul că nimic din ce e scris acolo nu are vreo noimă sau are vreo dovadă științifică și mi-e clar că doctorii la care mă duc eu sunt infinit mai buni decât cei care răspund pe forumurile alea. Eu sper din suflet că cei care răspund acolo nu sunt doctori, cu diplomă d-aia de la UMF, cu rezidențiat terminat și cu ani de experiență în spate pentru că dacă da, mi-e foarte milă de unii oameni care se duc la doctor crezând că o să fie mai bine și de fapt, mă îndoiesc că asta s-a întâmplat. Am văzut comentarii ale unor doctori recomandând tot felul de tâmpenii naturiste, spălături cu ceai de mușețel în locuri unde nici lumina nu intră, pansamente cu aloe în locuri unde lumina intră doar uneori sau alte tâmpenii de genul ăsta. Vorbim de doctori. Care au acces la industria pharma. La pol opus se află pacienții, la fel de cretini, care își amână tratamentele date pentru că vor să meargă la mare, să facă sex sau să iasă în club și să consume alcool. E incredibil cât de departe pot merge ignoranța și nepăsarea, iar când vin la pachet pot fi fatale.

Nu zic că e mai bine să fie toată lumea ca mine și să se ducă să se caute la tot felul de doctori. În nici un caz. Ipohondria și anxietatea sunt cei mai înverșunați inamici ai mei pe care am în plan  să îi asasinez cât de curând, pentru că am ajuns chiar și eu să îmi dau seama că nu se mai poate așa. Însă, cred că e de datoria fiecăruia dintre noi să își vrea binele și să se ducă anual să își facă analizele sau controalele de rutină și de bun-simț.

Faptul că mi-am dat seama că nu am nici cea mai vagă idee despre cum se spală corect un geam și mi-am dat seama că ar fi mult mai util să caut metode de spălat geamuri sau parchetul decât să văd ce mai zice doctoressa pe nu știu care forum sau ce a mai pățit pysykutza_bolnavă de când a scris că i-au ieșit prost analizele.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s